Lof voor Crosstown

Q&A Ellen Dorrestein

Deze maand stellen we je graag voor aan Ellen Dorrestein. Ellen is een oud Crosstowner en zal voor het tienjarig jubileum van Crosstown een documentaire maken.  In het teken van het jubileumfeest beantwoordde zij een aantal vragen over haar ervaringen:

Stel jezelf eens voor
Hoi! Ik ben Ellen en ik ben 25 jaar oud. Afgelopen juni ben ik afgestudeerd van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als toneel/filmschrijver. In 2006 ben ik begonnen met dansen bij Crosstown, dus ik ben er echt al vanaf het begin bij. 

Hoe ben je in aanraking gekomen met Crosstown?
Mijn dramadocente van de middelbare school heeft de allereerste auditieoproep van Crosstown met mij gedeeld. Zij wist dat ik van dans hield en vond het echt iets voor mij. Na mee te doen met de auditie werd ik ingedeeld bij niveau II en het jaar daarop stroomde ik door naar niveau III, de productiegroep. Daarna ben ik eigenlijk nooit meer weg gegaan.

Ik heb wel een aantal voorstellingen gemist, onder andere omdat ik in het buitenland was, maar ik bleef terugkeren. In totaal heb ik met vijf voorstellingen mee kunnen doen, waaronder de jubileumvoorstelling van toen Crosstown vijf jaar bestond.  

Hoe heb je je tijd ervaren bij Crosstown en wat zijn jouw hoogtepunten?
Ik heb alleen maar lof voor Crosstown. Het is een hele bijzondere plek waar iedereen de kans krijgt zowel zijn talent te ontwikkelen als zichzelf als persoon te ontwikkelen. Iedereen wordt geaccepteerd en in zijn of haar ontwikkeling gesteund. Het is een plek waar ik voor een deel volwassen ben geworden en vooral ook heel veel over mezelf heb geleerd.

Hoogtepunten zijn er zoveel. De première van een voorstelling is altijd bijzonder, maar de laatste voorstelling ook omdat je het gevoel hebt dat je iets afsluit waarvan je zou willen dat het nooit voorbij gaat. Op tour gaan is ook te gek: met z’n allen in de Korzomobiel (het vervoersbusje) op pad en op heel veel mooie locaties in Nederland optreden. Met z’n allen zo betrokken zijn bij een proces geeft een groot gevoel van saamhorigheid wat echt een verrijking is in je leven.   

Van alle voorstellingen waar ik aan mee heb gedaan is Troublemakers van Samir Calixto denk ik mijn favoriet. Samir heeft een manier van bewegen en werken die mij heel erg aanspreken. In die voorstelling voelde ik mij volledig in mijn eigen kracht staan, meer dan in welk andere voorstelling dan ook. Anderhalf jaar na de première zijn we met die voorstelling nog op tour gegaan. Om de voorstelling na zo lang nog een aantal keer te mogen dansen was echt een cadeau. Als ik een voorstelling zou moeten noemen die ik in de toekomst nog eens zou willen dansen dan is dat BUGSSS!!! van Kenneth Flak. Alleen al vanwege de kostuums en de overwinningsdans van de meisjes, waar het stuk mee eindigde. 

Welke impact heeft Crosstown in je leven gehad?
De impact is groot. Ik heb niet alleen hele goede vrienden en veel mooie herinneringen overgehouden aan Crosstown, maar inmiddels ook werk. Dat vind ik ook zo bijzonder aan Crosstown en haar medewerkers: ze blijven betrokken bij hun dansers en zijn altijd op zoek naar toffe samenwerkingen. Crosstown heeft mijn ontwikkeling altijd op de voet gevolgd en geeft mij nu nog steeds de kans mij verder te ontwikkelen. Inmiddels met film, in plaats van dans. 

Hoe is het idee tot stand gekomen om een documentaire te maken?
Afgelopen november volgde ik een filmopleiding in Londen en maakte daar een korte documentaire. Die documentaire (klik hier), heeft Nathalie, de projectleider van Crosstown gezien en gedeeld met de artistiek directeur van Korzo. Toen werd ik door hen gevraagd om voor het tienjarig jubileum een documentaire over Crosstown te maken. Deze zal tijdens de jubileumvoorstellingen te zien zijn in Korzo.  

Wat wil je het publiek meegeven met je documentaire?

Ik hoop in zowel beeld als taal te kunnen vangen wat voor een bijzondere plek Crosstown is. Initiatieven waar zo nadrukkelijk wordt geïnvesteerd in jong talent zijn helaas zeldzaam, maar Crosstown bestaat al tien jaar en iedereen die er bij betrokken is, mag daar heel trots op zijn. 

Het 10-jarig jubileum van Crosstown vindt plaats van 4 tot 12 juni 2016. Houd de site in de gaten voor meer informatie!

Posted on 24 March 2016 | 0 reacties

You are here

Video