Korzo stagiaires bevelen aan: Holland Dance Festival tips

Het begin van 2016 staat in het teken van Holland Dance Festival, het belangrijkste Internationale dansfestival van ons land. Tijdens het Holland Dance Festival komen makers en gezelschappen van over de hele wereld bij elkaar. De grote Nederlandse gezelschappen zijn vertegenwoordigd, maar ook disipline- en niveau-overschrijdende voorstellingen en bijzondere projecten brengen je in beweging.  

De stagiaires van Korzo zijn het programma gaan verkennen en hebben voor jou een aantal tips uitgekozen. Lees hieronder wat zij aanbevelen!

WIN!!
Maak kans op tickets voor de voorstelling Pavement van de Amerikaanse choreograaf Kyle Abraham. Deze voorstelling is geïnspireerd op de film Boyz N The Hood. Vertel ons welke (dans)film jij graag in een dansvoorstelling zou willen zien en waarom. Mail naar publiciteit@korzo.nl en maak kans op 2 tickets voor de voorstelling op 4, 5 of 6 februari!
 

Gwen Croonen, 22 jaar
Ik studeer aan de opleiding Productie Podiumkunsten aan de Theaterschool in Amsterdam. Ik loop vier maanden stage bij Korzo op de productie afdeling.

Deze voorstelling moet je zien 
Ik zou Pavement van de dansgroep Abraham.In.Motion aanraden. Dit omdat Kyle Abraham een upcoming choreograaf is uit de Verenigde Staten die over veel verschillende disciplines beschikt. Hij heeft een eigentijdse dansstijl met invloeden uit de moderne -en urban dance.

Dans en de wereld. Hoe kan dans vandaag de dag het scheppende van over de grens toegankelijk maken?
Voor dans hoef je geen taal te spreken, emoties en verhaallijnen komen over door de bewegingen. Dit is het mooie en inspirerende van dans, waar je ook bent dansen kan altijd en mensen zullen je begrijpen.

Pavement: 4 t/m 6 februari in Korzo


Pavement, foto Steven Schreiber | dancers Rena Butler & Maleek Washington

Adriána Spišáková, 22 jaar
Ik studeer Theatermanagement in Tsjechië en loop momenteel stage op de productie afdeling van Korzo. 

Deze voorstelling moet je zien
Good (old) times: My tasteful life zal ik zeker aanbevelen. De voorstelling is een goed voorbeeld van ouderen die nog steeds een levendig leven hebben. Het is iets wat door jongeren soms wel vergeten wordt, maar het is belangrijk dat zij zich realiseren dat ouderen wel degelijk een actieve plaats hebben in de samenleving. Good [old] Times: My Tasteful Life is een voorstelling die wellicht een dicussie opent onder het jongerenpubliek van Korzo. Daarnaast lijkt Ballet Black mij een eye-catching voorstelling, ook fascinerend voor jongeren. 

Dans en de wereld. Hoe kan dans vandaag de dag het scheppende van over de grens toegankelijk maken?
Ik geloof dat dans een diverse manier van communiceren is, je hebt immers geen woorden nodig om met dans jezelf te laten zien. Het lichaam is een instrument dat gebruikt wordt om in contact te komen met het publiek, als toeschouwer word je betrokken bij de boodschap. Daarnaast is dans het scheppende veld dat dwingt om na te denken over het hoofddoel achter de creatie. Op deze manier wordt ook de creatvitieit van het publiek geactiveerd. 

Good [old] Times: zo 31 jan, zo 7 & zo 14 feb in Korzo
Black Ballet: 3 februari in Nieuwe Luxor (Rotterdam) en 4 t/m 5 februari in Theater aan het Spui


Good [old] Times, foto Leonard Faüstle


Eline Horqué, 21 jaar
Op dit moment zit ik in het derde jaar van mijn studie Theatermanagement aan de HKU, en loop ik stage op de productie afdeling van Korzo. Zo draag ik mijn steentje bij aan de vele voorstellingen die Korzo produceert.

Deze voorstelling moet je zien
De voorstelling die ik zeker zou aanbevelen, is 7 Dialogues van Dance On. De dansers van dit Duitse gezelschap zijn een uitzondering op de regel: waar de meeste dansers hun carrière voor hun veertigste beëindigen, zijn de dansers van dit gezelschap juist allemaal 40+. Ik geloof dat levenservaring een grote invloed heeft op dans. Combineer deze levenservaring met de favoriete choreografen van de dansers, en je krijgt zeven inspirerende choreografieën die je bij zullen blijven!

Dans en de wereld. Hoe kan dans vandaag de dag het scheppende van over de grens toegankelijk maken?
7 Dialogues is nog maar één voorbeeld van hoe dans grenzen overschrijdt. Op tal van manieren doorbreekt dans taboes en worden gevoelige onderwerpen bespreekbaar gemaakt. Zo ook door Ballet Black: dit balletgezelschap, bestaande uit uitsluitend gekleurde dansers, heeft als doel overbodig te zijn. Deze dansers hebben namelijk net zo veel recht op een plek in een traditioneel balletgezelschap als blanke dansers. Hier ligt voor mij het belang van een festival als het Holland Dance Festival. Door gezelschappen van over de hele wereld samen te brengen, kunnen zienswijzen op actuele onderwerpen door middel van dans geuit en gedeeld worden. Het publiek wordt op deze manier een spiegel voorgehouden en zal zich bewuster worden van de eigen rol in de maatschappij. Dit is voor mij de kracht van dans, en het Holland Dance Festival tilt deze kracht naar internationaal niveau.

7 Dialogues: 28 t/m 30 januari in Korzo
Black Ballet: 3 februari in Nieuwe Luxor (Rotterdam) en 4 t/m 5 februari in Theater aan het Spui


Dance On, foto Leonard Faüstle

 

Sarvesh Soekhai, 22 jaar
Op dit moment loop ik stage op de Marketing, Communicatie en Educatie afdeling van Korzo. 

Deze voorstelling moet je zien
Pavement! Het verhaal leert ons elkaar beter te begrijpen en dichter bij elkaar te brengen.

Dans en de wereld. Hoe kan dans vandaag de dag het scheppende van over de grens toegankelijk maken?
Dans is meer dan alleen maar dans. Het is een middel om bepaalde gevoelens, meningen en gedachtes te uiten. Tijdens het Holland Dance Festival worden verschillende zienswijzen op actuele onderwerpen van over de hele wereld geuit en gedeeld door middel van dans. Door deze verschillende dansen waar te nemen ontstaat er een beter beeld over de verschillende culturen. Men zal met een ander oog deze culturen waarnemen en meegaan met de soms wel emotionele reis. Het brengt ons dichter bij elkaar!


Holland Dance Festival in Korzo:

7 Dialoguesdo 28 t/m za 30 jan 2016, 20:00
Good [old] Times: My Tasteful Lifezo 31 jan, zo 7 feb, zo 14 feb, 17:00
Pavementdo 4 t/m 6 feb, 20:00
The Look of Feelingdo 11 t/m za 13 feb, 20:30
Wachten op de Barbarendo 18 t/m za 20 feb, 20:00

Voor meer info over het Holland Dance Festival, bezoek de website!

Posted on 4 January 2016 | 0 reacties

You are here