Happy Accidents

Ontmoetingen in Korzo: Iulia Maracine en Amos Ben-Tal

door Ellen Dorrestein

Korzo is al jaren een ontmoetingsplek voor jong, oud, amateurs en professionals, publiek en artiesten. Het is een plek waar mensen elkaar vinden en uit een gelijkwaardige interesse voor elkaars verhaal met elkaar in gesprek gaan. Geregeld ontstaan er uit die ontmoetingen nieuwe samenwerkingen. Het werd tijd om deze bijzondere verhalen op te schrijven en te delen. Een voorbeeld is de Monday Movement Class waardoor amateurdanser Iulia Maracine en choreograaf Amos Ben-Tal met elkaar in aanraking kwamen.

Loslaten
Na een opleiding Performance Arts in Londen was de Roemeense Iulia op zoek naar een frisse start. Ze pakte een kaart, liet haar vinger op Nederland vallen en gooide het roer volledig om. Vooraf deed ze enig onderzoek en vond op de Korzo website informatie over de Monday Movement Class. “Het leek erg ontspannen en laagdrempelig en bovendien belachelijk goedkoop voor de kans om met een professionele choreograaf te mogen werken.” Iulia twijfelde dan ook niet lang. Ze verhuisde op een zaterdag naar Den Haag en stond de volgende maandag al in haar eerste Monday Movement Class.

De eerste les die ze volgde werd gegeven door Amos. Inmiddels heeft Iulia vele lessen gevolgd, maar die van Amos blijft haar favoriet. “Je duikt volledig zijn proces in. Je krijgt precies wat Korzo belooft op de website, namelijk: de kans om het creatieve proces van een gevestigde choreograaf te ervaren. Het is aan de ene kant een heel intiem lab om in te experimenteren, maar aan de andere kant is het open voor iedereen, van alle niveaus. Daar was ik enorm van onder de indruk.”

Voor Iulia meedeed aan de lessen van Amos stond ze liever langs de kant aanwijzingen te geven, dan dat ze zelf op de vloer danste. Inmiddels heeft ze aan de hand van de improvisatieoefeningen van Amos plezier en vertrouwen gevonden in het dansen. “Amos zegt altijd: er zijn geen fouten, alleen happy accidents. Je moet het jezelf laten overkomen: loslaten en het laten gebeuren. Voorheen antwoordde ik nee als mensen mij vroegen of ik een danser ben, maar inmiddels is het veranderd in een misschien.”

"Hij hielp haar haar schaduw terug te vinden en zich weer comfortabel in haar eigen lichaam te voelen."
 


© Milena Twiehaus

Wendy en Peter Pan
Ook voor Amos is de Monday Movement Class en het werken met amateurdansers waardevol. “Ik heb er heel veel over mijn eigen trainingsmethode geleerd, omdat ik moest leren om me zorgvuldig uit te drukken. Daar pluk ik nu de vruchten van, ook in mijn werk met professionals”. Hij had grote bewondering voor de groep amateurs, waaronder Iulia, die besloten dat ze de stap van de les naar het maken van een voorstelling wel aandurfden. Uit deze wens ontstond Pictures of Things: een indrukwekkende voorstelling die in juni in Korzo te zien was. “Ik vond het ontzettend moedig van hen om zich zo kwetsbaar op te stellen en dat avontuur aan te gaan. Dat was de reden dat ik graag mee wilde doen en dat was ook het vertrekpunt van mijn maakproces. Ik wist dat de voorstelling moest gaan over deze mensen, hun keuzes en de dingen die hen motiveren.”

Iulia ontpopte zich tijdens het repetitieproces als een ware duizendpoot. Ze droeg bij aan de marketing en de organisatie, nam interviews met de dansers af en stond zelf ook op het podium. “Iulia heeft een hele nieuwsgierige energie en was door haar enthousiasme een grote aanwinst voor de groep en het proces.” Dat zijn lessen voor Iulia zo inspirerend zijn geweest, had Amos niet kunnen voorspellen, “maar je hoopt altijd dat de ervaring waar je samen instapt ook voor de ander betekenisvol is en hen zelfvertrouwen geeft.”

En dat is gelukt. Iulia zei ooit dat 'Amos dezelfde invloed op haar leven had als Wendy op dat van Peter Pan: hij hielp haar haar schaduw terug te vinden en zich weer comfortabel in haar eigen lichaam te voelen.'

Monday Movement Class
Vaste prik op de maandagavond: open lessen van choreografen die in de Korzo studio’s aan het werk zijn. Bent u nieuwsgierig naar hun bewegingsmateriaal en hoe ze werken? Dan is de Monday Movement Class echt iets voor u. Meer info >>

Posted on 1 September 2016 | 0 reacties

You are here