Een passie voor circus, een hart voor elkaar

Het weekend van Cirque Mania komt eraan en Korzo heeft dit keer studenten van Codarts Circus Arts in huis. Dus wat is er nou leuker dan een kijkje nemen achter de schermen tijdens de repetities? Ik krijg als stagiaire bij Korzo de mogelijkheid om met een aantal internationale studenten in gesprek te gaan over het leven in de circuswereld.

- door Gitane Werdmüller von Elgg

De concentratie is hoog wanneer ik de zaal binnen loop, bijna niemand merkt dan ook dat ik stilletjes binnen kom. Ik schud de productieleider Mirjam Dales de hand en krijg al snel meer te weten over de studenten. De studenten hebben zo ieder hun eigen specialisatie want circus is bij KID niet gericht op een ding. De een doet veel floor-acro en de ander doet meer technieken in de lucht met aerial straps of aerial hoops. Veel doen ook een combinatie van beide.

Elli (27) oorspronkelijk uit Griekenland zit inmiddels in haar 4e jaar bij Codarts en speelt een bijzondere rol tijdens KID. Ze doet namelijk de scenografie. Dit betekent het ontwerpen van en beslissen over alle onderdelen van een toneelproductie in overleg met de regisseur. Vorig jaar deed zij mee aan A beautiful mess en is toen gevallen tijdens de voorstelling waardoor ze haar voet brak. Hierdoor staat ze nu niet op het podium, maar maakt ze een vervangende opdracht. ‘Before Codarts I studied architecture, now I get the chance to combine the two together. What I really like about Codarts is that it’s international and full of creative inspiration. Other people inspire you’ Als kind zat ze al op ritmische gymnastiek en zit dus al enige tijd in het vak. ‘When I go on stage I feel a bunch of adrenaline, and that gives me the power to go for it with the group.’ Na dit schooljaar wil ze graag terug naar Griekeland. ‘I live in a small town where there are almost no theaters, so I would really like to share and develop my knowledge there more. Besides that, I would like to go on tour and show the rest of the world our creations.’

Wat mij opvalt is dat elke student de ander goed observeert en hier echt iets mee doet in zijn of haar volgende stuk. Elke student doet een korte solo waar iedereen dan joelt of positieve feedback geeft. Een positieve en opwekkende sfeer is sterk voelbaar bij dit creatieproces. Aan de andere kant van de zaal maakt een jongen een salto in de lucht terwijl een ander onder hem door rolt, wat vertrouwen vergt. De balans wordt gezocht tussen het communiceren met elkaar en jezelf volledig overgeven aan de ander.

Terwijl ik de keuken binnenloop in Korzo zitten alle studenten met elkaar te lunchen. Even bijkomen na een volledige dag repetities. De sfeer is desondanks ontspannen en aangenaam waardoor ik aan de praat raak met Saana.

Saana (24) komt uit Finland en heeft drie jaar gestudeerd aan de Academy of Science. Hier kreeg ze een afwisselend programma met kunst, theater, dans en muziek. Haar laatste jaar combineert ze dan ook deze studie met Codarts. ‘What I like most about this group?’ lacht ze naar haar medestudenten. ‘we are really close and we all help each other out, just like a family. ‘This year I learned that some parts are hard to do by myself, but with the help of others I learned how to do it. ‘When you look back you really see how much you’ve grown’. Saana doet aerial hoops in de voorstelling KID. Ook wel hoepels die via een koord verbonden zijn aan het plafond. ‘You use your body in different forms and shapes and you work mostly with your upper body so you challenge yourself every time.’ Als Saana klaar is, wil ze graag verder met een ander project; ‘It is a small project that the rest of the students are involved with.’ Verder blijft ze nog geheimzinnig. Ook ziet ze het wel zitten om met verschillende bedrijven en mensen te gaan samenwerken die ze in Nederland heeft ontmoet.

Mijn dag was een dag vol verschillende impressies van circus en talentvolle studenten die een hele sterke en warme groep vormen met elkaar. De kracht halen ze uit elkaar en geven deze elkaar wanneer dat nodig is. Dat noem ik nog eens een team. Ik ben een ervaring rijker en ben erg benieuwd naar het eindresultaat. Neem zelf eens een kijkje tijdens het Cirque Mania weekend en laat hieronder je reactie achter wat je van deze reportage vond! https://www.korzo.nl/nl/podium/series/cirque-mania

Foto's Gitane Werdmüller von Elgg 

Posted on 21 March 2019 | 0 reacties

You are here

Foto's