Een kijkje achter de schermen bij Cirque Mania

Ik ben Anne, geboren en getogen in Den Haag, derdejaars student Culturele en Maatschappelijke Vorming en nu inmiddels al weer een maand als stagiaire aan de slag op de marketing & publiciteit afdeling van het avontuurlijke Korzo theater. Wat geen verkeerde stage is gezien ik van kinds af aan al ondergedompeld ben in de kunst & cultuur sector. Met een moeder als kostuumontwerpster bij de Haagsche Comedie (nu het Nationale Toneel), een opa als kunstschilder en een oma als actrice kom ik uit een redelijk kunstzinnig nest gerold. Ik vind het heerlijk om te werken op een creatieve plek waar je geregeld de deur uitloopt met een nieuwe portie inspiratie.

Toen mij werd voorgesteld om een fotoreportage te maken van de artiesten van Cirque Mania zei ik daar uiteraard geen nee tegen. De voorbereidingen van het circusweekend op 11 en 12 maart zijn in volle gang. Metersgrote letters met ‘CIRQUE’ verlichten de foyer met lampjes in alle kleuren van de regenboog en in de studio’s wordt druk gerepeteerd. Ik ben benieuwd hoe de artiesten gelaagdheid gaan aanbrengen in hun stukken, aangezien mijn associaties met het circus nog redelijk stereotiep zijn; een grote zaagselbak, clowns, getemde dieren en acrobaten die truc na truc tonen om het publiek onophoudelijk te verbazen. Om mijn blik op circus te verbreden en deze opkomende theaterdiscipline als kunstvorm te ervaren, ben ik samen met mede-stagiair Sarvesh twee dagen achter de schermen gaan kijken bij zowel Camiel Corneille (artist-in-residence bij Korzo en afgestudeerd aan Codarts Circus Arts) als de zestien eerstejaars studenten van Codarts Circus Arts in Rotterdam.

Als ik de deuren van Club Korzo open om een kijkje te nemen bij de repetitie van Camiel zie ik een grote driepotige installatie staan met een bungelend touw in het midden. Camiel, gekleed in spijkerbroek en shirt, draait behendig om een van de palen alsof zwaartekracht geen grip op hem heeft. Hij vertelt ons dat bij circus de trucs centraal staan, maar hij gelooft dat elke beweging iets betekent, een gevoel meegeeft. Hij is daarom bezig met een onderzoek naar de metaforen van de bewegingen en trucs die hij doet. Wat is precies de dieperliggende betekenis?

Camiel zit midden in het maakproces van zijn stuk en op de grond ligt een georganiseerde chaos van papiertjes waar hij de bewegingen opschrijft die straks delen van zijn voorstelling gaan vormen. De soms explosieve trucs worden afgewisseld met ingetogen bewegingen en expressie. Ook al zijn het nog losse flarden van een stuk, je merkt dat hij bezig is met het vertellen van een verhaal, een bepaald gevoel wil overbrengen dat dieper gaat dan het tonen van indrukwekkende trucs.

De volgende dag reizen we naar Rotterdam om te kijken hoe de eerstejaars studenten van Codarts Circus Arts, met choreograaf Thomas Falk, in een intensief proces van tien dagen de voorstelling Acrobatenkabinet neerzetten voor Cirque Mania. Bij binnenkomst ben ik al gauw onder de indruk van de meest bizarre trucs die me rond de oren vliegen. Er worden mensen in de lucht gegooid, soepel opgevangen en hier en daar loopt iemand rond op z’n handen alsof het niks is. De groep van zestien, bestaande uit zowel Nederlandse als internationale studenten, lijken met veel plezier samen te werken, ze kunnen geintjes maken en in een split second weer in uiterste concentratie zijn. Bijzonder vind ik hoeveel vertrouwen ze hebben in elkaar, wetende dat ze nog niet zo lang geleden met de circusopleiding zijn begonnen.

In groepjes werken ze samen aan het maken van korte scenes die ze later weer aan elkaar presenteren. Bij sommige stukjes zetten ze hun circus skills in en opvallend is dat ze ook mooie ingetogen theaterstukjes hebben gemaakt waarbij ze soms contact maken met het publiek. Samen met de choreograaf wisselen ze van ideeën en kijken ze wat wel en niet werkt. Het is erg plezierig om de jonge ambitieuze circus studenten aan het werk te zien en een exclusief kijkje te krijgen achter de schermen.

Mijn beeld van circus is na deze sneak peek heel wat verbreed. Ik vind het mooi om te zien dat de circus artiesten de grenzen van hun discipline oprekken en daarmee een kunstvorm creëren die spannend en innovatief is. Het is zeker de moeite waard om dit nieuwe circus te komen aanschouwen in Korzo!

foto's Anne van Eechoud

Posted on 9 March 2016 | 0 reacties

You are here

Foto's

Video