Crosstown helpt je je talent te ontwikkelen en te ontplooien

Q&A Samir Calixto

Deze maand stellen we je graag voor aan Samir Calixto, één van de choreografen van de Crosstowners tijdens het jubileumprogramma. In het teken van het jubileum beantwoordde hij een aantal vragen over zijn stuk:

Stel jezelf eens voor
Ik ben Samir Calixto, Braziliaanse choreograaf en woonachtig in Den Haag.

Wat was jouw eerste ervaring met Crosstown?
Mijn eerste ervaring was in 2013, toen ik het stuk Troublemakers maakte voor een groep van acht jonge dansers van de meest gevorderde groep. We hadden een geweldige interactie. Het stuk profiteerde enorm van de levendige, intense energie van de groep. Het repetitieproces duurde drie maanden en het voelde echt als een beloning om de groei van de dansers gedurende deze periode te zien. Ook was het bijzonder om getuige te zijn van hun ontdekking dat de muziek van Mozart iets fris en herkenbaars heeft. Het doorbreken van de barrières tussen het oude en nieuwe lijkt belangrijk te zijn bij het omgaan met jongeren, in het bijzonder met betrekking tot de verbreding van hun horizon.

Wat zijn jouw persoonlijke hoogtepunten bij Crosstown?
Het is lastig om namen te noemen of specifieke personen uit te lichten, omdat ik zie dat de ervaring zeer waardevol was voor elke danser. Ik vind het interessant om te zien hoe Crosstown de persoonlijke levenskeuzes van sommige van de dansers heeft beïnvloed. Sommigen kozen letterlijk voor een vervolg binnen de dans, terwijl anderen hun ervaringen hebben gebruikt bij het verbreden van hun horizon binnen hun loopbaankeuzes.

Je hebt een duet aangepast voor twee dansers van je oorspronkelijk Crosstown werk Troublemakers (2013) voor CROSSTOWN X JAAR! Kan je ons vertellen wat we kunnen verwachten?
Je kunt een ‘x-ray’ verwachten van het groeiproces dat deze twee danseressen hebben doorgemaakt sinds we dit stuk hebben gemaakt. Zowel Zahira als Charissa – de twee meiden in dit nieuwe stuk – zijn een goed voorbeeld van hoe relevant een project als dit kan zijn, hoe het kan helpen je talent te ontplooien en te ontwikkelen. Vanwege hun jonge leeftijd, valt te verwachten dat ze enorm zijn gegroeid sinds toen. Maar het is opmerkelijk om de connectie te zien die zij met elkaar hebben en hoe zij zich, als jonge dansers, het materiaal eigen maken en hun eigen identiteit daarop plakken. Wat je zult zien is een kort stuk gevuld met energie, eerlijkheid en echte passie voor wat ze doen. Maar nog belangrijker: je zult zien dat de opstandige, anarchistische energie van het originele stuk nog steeds aanwezig is, maar nu geconcentreerd in de relatie tussen deze twee geweldige jonge dames.

Het 10-jarig jubileum van Crosstown vindt plaats van 4 t/m 12 juni 2016. Klik hier voor het programma.

Posted on 2 June 2016 | 0 reacties

You are here